De eindeloze, verlaten tolwegen lonken en geven je het gevoel dat je je in een heuse roadmovie bevindt en je geeft nog een beetje extra gas. Totdat je een vreemd geluid hoort en even later tot je grote schrik stil komt te staan langs de kant van de weg. Of je rijdt door een onbekend en prachtig wit dorp en kijkt nieuwsgierig om je heen totdat....BOEM, een aanrijding. Wat dan?
Pech
Gelukkig zit bij autoverzekeringen in Spanje standaard de sleepdienst meeverzekerd. Deze –‘grua’ is de eerste die je moet bellen als je met pech langs de weg staat. Het is gratis en je hoeft er dus nooit extra voor te betalen. Mocht je nog niet eens je huis hebben verlaten, maar er bepakt en bezakt achterkomen dat je accu leeg is, kun je eveneens de sleepdienst bellen.
Heb je een lekke band en biedt de vluchtstrook eigenlijk te weinig ruimte om zelf je band te verwisselen, bel dan gerust ook de 'grua'. Deze sleept je auto naar een garage in de buurt waar je probleem snel opgelost kan worden en je hopelijk nog genoeg tijd hebt voor de geplande ontspanning.
Aanrijding
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een aanrijding hebt gehad. Met de overal op de Spaanse wegen waar te nemen gemiddelde rijstijl is die kans aanwezig. Er kunnen meerdere situaties optreden. Beide partijen zijn het roerend met elkaar eens over de omstandigheden van het ongeluk en vullen in pais en vree de schadeformulieren in. Deze formulieren zitten bij de polis en die dien je ook altijd in de auto te hebben liggen. Heb je er geen meer, dan kun je er een opvragen bij Hypotienda, bemiddelaar voor al je verzekeringen in Spanje. Mocht je niet zeker zijn of het formulier juist is ingevuld of het niet eens zijn met wat de andere partij heeft ingevuld, onderteken het dan niet!
Onenigheid
Het gebeurt vaak dat partijen het niet met elkaar eens zijn over hoe de aanrijding is ontstaan of wie er al dan niet verkeerd zat. Dan is het belangrijk de auto’s niet te verplaatsen tot het schadeformulier naar tevredenheid van beide partijen is ondertekend of dat de politie aanwezig is. Is alles eenmaal ingevuld en ondertekend, dan lever je de formulieren in bij Hypotienda, waar geregeld wordt dat de verzekeraar contact opneemt met de andere partij voor de afhandeling van de schade.
‘Perito’
Om de schade door een onafhankelijk persoon te laten vaststellen, stuurt de verzekeraar altijd een schade-expert. Deze wordt in het Spaans een ‘perito’ genoemd. Het vaststellen van de schade gebeurt bij een van de aangesloten garagebedrijven of een garage naar eigen keuze. De ‘perito’ stelt de schade vast en meldt dit in een rapport en geeft dit rapport aan de verzekeraar. Deze gaat op basis van het rapport over tot afhandeling en uitkering van de eventuele schadevergoeding.
Ingevuld schadeformulier
Een handige tip is om van te voren alvast de basisgegevens op het schadeformulier in te vullen en deze in je dashboardkastje te leggen. Zo hoef je alleen nog maar de details van de schade en van de tegenpartij in te vullen op het moment dat je toch al stress hebt. Het scheelt tijd en overbodige ergernis en je zult blij zijn met het al deels ingevulde formulier als je het echt nodig hebt. Zorg ook dat je het noodnummer van de verzekeraar altijd bij de hand hebt, voor het geval je de sleepdienst moet bellen. Je wilt voorkomen dat je bijvoorbeeld in het donker ergens langs een onbekende weg moet zoeken naar een telefoonnummer.
Gevarendriehoek
Heb je pech of sta je om welke reden langs de kant van de weg, zorg er altijd voor dat je je gevarendriehoek op de juiste manier plaatst om overige weggebruikers voor je aanwezigheid te waarschuwen. Trek daarbij onmiddellijk – het liefst vóór je uitstapt - het reflecterende veiligheidsvest aan dat je verplicht bent te dragen en dus ook verplicht in je auto moet hebben liggen. Zo val je goed op en ziet ook de sleepdienst of de politie makkelijker waar je bent.