Spanje Verzekeringen


Verzekerd zonder zorgen!

Er is ingebroken maar sporen van braak ontbreken, wat nu?

Er is ingebroken in huis maar de dief heeft geen sporen achtergelaten. De deur is niet geforceerd, er is nergens een raam aan diggelen en alle laden en kastjes zijn nog dicht. Feitelijk kun je dus niet bewijzen dat iemand anders je spullen heeft ontvreemd. Hoe krijg je ze dan nog terug, of op zijn minst de waarde ervan vergoedt?

Hurto, diefstal zonder geen sporen van braak
In Spanje wordt een diefstal zonder braaksporen een hurto genoemd. Wat doet je verzekering daarmee? Normaal gezien valt inbraak onder je inboedelverzekering. In Spanje maakt men een duidelijk onderscheid tussen inbraak, roof en diefstal. Een inbraak (robo) is diefstal waarbij er sporen van braak zijn. Een roof (expoliación) is wanneer er dwang of geweld aan te pas komt en tot slot is een diefstal (hurto) wanneer er geen geweld is gebruikt of wanneer er, zoals boven omschreven, geen sporen van braak zijn.

Een hurto binnenshuis is bijvoorbeeld het gevolg wanneer de inbreker met een bepaald type pasje (formaat credit card) de deur, die niet in het slot was gedraaid, heeft geopend. Bij een hurto buitenshuis kun je bijvoorbeeld denken aan iemand van wie de portemonnee uit de tas wordt gestolen. Een hurto binnenshuis is in het geval van vakantiewoningen meestal niet gedekt. Ben je slachtoffer van een dergelijke inbraak, dan dien je je reisverzekering te raadplegen.

Rust er een inboedelverzekering op de woning die als eerste woonhuis wordt gebruikt, dan is de hurto binnenshuis gedekt tot een bepaald maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per polis of per verzekeraar. Naast een vergoeding voor de gestolen items, wordt in alle gevallen, dus zowel als er sporen van braak zijn of als die er niet zijn, de vervanging van sleutels, sloten en documenten vergoed.

Een hurto buitenshuis wordt in geen geval gedekt
Slachtoffers van een hurto buitenshuis hebben dubbele pech. In geen geval wordt de schade gedekt door de verzekering. Uiterst belangrijk is in alle gevallen van diefstal, roof of inbraak dat je als verzekeringnemer altijd een aangifte (een denuncia) doet bij de politie van de schade en/of vermiste spullen. Het aangiftebewijs is nodig om een verzekeringsclaim te kunnen openen. De verzekering wordt op je persoonlijke situatie afgestemd, waarbij onder andere gekeken wordt naar de waarde van je inboedel en je specifieke woonsituatie.

Inboedelverzekering
Om een uitkering te krijgen op je inboedel- of opstalverzekering moet je kunnen aantonen dat er is ingebroken. Indien er geen sporen van braak zijn, wordt dit erg lastig. Heb je een aangiftebewijs dan zal de verzekeraar de zaak altijd per geval en op basis van de polisvoorwaarden beoordelen. Is er aanleiding tot twijfel of vermoedt men fraude, dan wordt er een aparte afdeling ingeschakeld. Vaak moet de verzekerde persoonlijk komen uitleggen wat er is gebeurd.

Hypotienda

Wil je meer informatie over opstal-, inboedel- of woonhuisverzekeringen in Spanje, neem dan voor vrijblijvende informatie en advies contact op met Hypotienda. Met een gedreven en klantgericht team is Hypotienda al sinds 2004 een van de belangrijkste spelers in de financiële dienstverlening op het gebied van hypotheken en verzekeringen in Spanje. Als Nederlander in Spanje is het vaak een hele ontdekkingstocht om je financiële zaken te regelen. Bij Hypotienda wordt de vaak lastige vertaalslag van de taal, de cultuur en de mentaliteit voor je gemaakt.

Contactgegevens Hypotienda:

C/ Pablo Casals 7 Local 2 
29602 Marbella (Málaga - Spanje)

Telefoon :    (+34) 951 319 383 
Fax:            (+34) 952 821 700
Email:         info@hypotienda.com